31 lipca 2012

BOISKO

Tort w kształcie boiska z figurkami maskotkami Euro 2012, ze Slavkiem i Slavko.
Figurki ulepione z masy cukrowej. Na dole tortu cukrowa trawa.
Zrobiony został na 7-me urodziny Franka.





20 lipca 2012

MÓJ(e) TORT(y) NA CAKES DECOR

Wczoraj jeden z moich tortów znalazł się na głównej stronie Cake Central, a dzisiaj ten sam tort jest na głównej stronie Cakes Decor w Top 15 na drugim miejscu, a na ósmym siedzi sobie jeszcze mój Ciasteczkowy Potwór ;) .
Kolejny miły początek dnia :D .

Link do tortu na Cakes Decor http://cakesdecor.com/cakes/22257


19 lipca 2012

MÓJ TORT NA CAKE CENTRAL

Dzisiaj rano wstałam zaspana... po jakimś czasie włączyłam laptopa, wchodzę na stronę Cake Central, a tam niespodzianka... jeden z moich tortów jest na ich głównej stronie w najbardziej popularnych/ulubionych tortach :) .
Jest na trzecim miejscu, ale jak na tak dużą popularność tej strony, i ogromu zamieszczanych tam wspaniałych tortów, to dla mnie dużo.
Nie ma to jak miły początek dnia :) .

A tu odnośnik, do tego tortu na moim blogu KWIATOWY Z WACHLARZAMI.



Już jest drugi :)


10 lipca 2012

NIEBIAŃSKO MIGDAŁOWE RÓŻE

Dzisiaj przyszedł czas na kolejny przepis... na wyjątkowe migdałowe cupcakes, z błękitnymi różami.  Wbrew pozorom są one bardzo proste w wykonaniu, a przy tym też efektowne :) .




Przepis na ok. 12 babeczek o średnicy 5cm.

Składniki na ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 120g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce (mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia).
W drugiej misce roztrzepać jajko i dodać mokre składniki (mleko, roztopione masło, ekstrakt migdałowy).
Połączyć suche i mokre składniki, najlepiej widelcem tylko tyle aby się połączyły (odradzam używanie miksera,
bo za dokładnie wymiesza). Ciasto wyłożyć łyżką do papilotek, do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180'C
przez ok. 20-25 min.


Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, pora na przygotowanie niebiańskiego kremu ;) .

Składniki na krem:
- 200g serka mascarpone
- 100g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki amaretto
- niebieski barwnik

Masło zmiksować z cukrem pudrem i amaretto na puch. Powoli partiami dodawać serek mascarpone i przez chwile miksować. Dodać odrobinę niebieskiego barwnika i dobrze wymieszać. Odłożyć do drugiej miski ok. 3/4 kremu,
a do tej małej części co pozostała dodać jeszcze barwnika niebieskiego, tak żeby kolor był ciemniejszy. Do worka dekoratorskiego włożyć tylkę z dużą gwiazdką. Nałożyć do środka ciemniejszy krem i rozprowadzić go równo po ściankach worka. Następnie do środka wkładamy jaśniejszy krem. Wyciskamy go na wystudzone babeczki.
Żeby wyszedł wzór róży, wyciskanie trzeba zacząć od środka babeczki i ruchem okrężnym kierować w lewo (odwrotnie niż wskazówki zegara).

Film instruktażowy gdzie jest pokazane dokładnie o co chodzi z tym odpowiednim umieszczeniem kremu w worku dekoratorskim, żeby wyszły ładne dwukolorowe róże.
Serek mascarpone ma to do siebie, że lubi się zważyć, dlatego ważne jest to aby masło i serek było w takiej samej temperaturze.


3 lipca 2012

DINUSIE

Tort z sympatycznymi dinozaurami i gorącym wulkanem.
Figurki dinozaurów ulepione z masy cukrowej. Wulkan również z masy cukrowej, a w jego środku została umieszczona świeczka urodzinowa.
Zrobiony na 7-me urodziny Filipa.