11 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA POMARAŃCZOWO MARCEPANOWE

Delikatne, pachnące świętami ciasteczka. Swój aromat zawdzięczają skórce pomarańczowej i marcepanowi, a dzięki wzorowi odciśniętej śnieżynki i niebieskiemu cukrowi nabierają wyjątkowego wyglądu. Będzie to wspaniała zabawa z dziećmi przy robieniu stempelków i posypywaniu gotowych ciasteczek kolorowym cukrem.




Przepis na ok. 25 ciasteczek o średnicy 6 cm

Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 100 g masy marcepanowej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka startej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- 40 g cukru (najlepiej w kryształkach jak perlisty lub gruba rafinada)
- barwnik niebieski

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka, a na środku robimy stempelek foremką śnieżynki*. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180'C przez około 8 minut (brzegi powinny być lekko zarumienione).

Kryształki cukru wsypujemy do średniej wielkości słoika. Do środka dodajemy barwnik rozrzedzony w łyżeczce wody (ja użyłam barwnika w żelu, podobnie postępujemy jeśli używacie barwnika w proszku; jeżeli macie barwnik w płynie to jego nie należy już rozrabiać w wodzie). Zakręcamy słoik i mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki ładnie się zabarwią.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (należy uważać aby do środka nie dostała się woda). Wystudzone ciastka zanurzamy do połowy w czekoladzie i posypujemy niebieskimi kryształkami cukru. Odstawiamy na kratkę do zastygnięcia czekolady.




* Wzór śnieżynek robiłam przy pomocy wykrawaczy do mas cukrowych, jak na zdjęciu poniżej. Wykrawacze takie możecie zakupić w sklepie internetowym Cukierniczy Raj.




______________________________________
* wpis zawiera lokowanie produktu

1 komentarz: